Betrokken experts
Prof. dr. Liesbeth van Rossum
Internist-endocrinoloog (hormoonspecialist) en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij is mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht en initiatiefnemer van het Leefstijlzorgloket in het Erasmus MC. Ze bekleedt diverse nationale bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het Partnerschap Overgewicht Nederland (koepelorganisatie van 20 gezondheidsorganisaties en (para)medische beroepsverenigingen die onder andere de overheid adviseert over obesitasbeleid in Nederland). Op internationaal gebied is ze Europees leider van het thema Obesity, Diabetes, Nutrition and Metabolism van de European Society of Endocrinology. Ze wordt in haar werk gedreven door mensen die ze als arts in haar spreekkamer ziet. Samen met collega Mariëtte Boon schreef ze het boek 'VET belangrijk: feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers', dat inmiddels een prijswinnende internationale bestseller is gebleken. In de afgelopen twee jaar stond ze in de top 10 meest invloedrijke vrouwen in de Gezondheidszorg. Haar expertise ligt met name op het gebied van obesitas en stress(hormonen).
Prof. dr. Erica van den Akker
Kinderarts-endocrinoloog in het Sophia Kinderziekenhuis binnen het Erasmus MC in Rotterdam en expert op het gebied van genetische obesitas bij kinderen. Ze is daarnaast afdelingshoofd van de afdeling kinderendocrinologie. Zij is mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht, een nationaal verwijscentrum voor genetische obesitas. Het Centrum Gezond Gewicht is tevens erkend door de European Association for the Study of Obesity voor diagnostiek en behandeling van kinderen en volwassenen met obesitas. Ze is lid van de klinische commissie van de European Society of Pediatric Endocrinology en lid van de stuurgroep Groei en Obesitas van het European Reference Network EndoERN en afgevaardigde vanuit het Erasmus MC voor EndoERN. Zij wordt gedreven door haar patiënten bij wie ze dagelijks ziet hoe groot de impact van obesitas kan zijn. Prof van den Akker: "De zorg van obesitas is complex, het is geen 'one size fits all'. De uitdaging is om de behandeling op de persoon af te stemmen. Daarvoor is eerst goede diagnostiek nodig."
Dr. Mariëtte Boon
Obesitas-arts bij het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC in Rotterdam, waar ze betrokken is bij de diagnostiek en behandeling van zowel kinderen als volwassenen met obesitas. Daarnaast is ze werkzaam bij het Leefstijlzorgloket in het Erasmus MC. Ze is internationaal expert op het gebied van bruin vet en vetstofwisseling in relatie tot obesitas en hart- en vaatziekten. Haar onderzoek werd gepubliceerd in meer dan 90 artikelen in internationale tijdschrijften en ze ontving vele nationale en internationale subsidies voor haar onderzoek, waaronder de prestigieuze NWO-Veni subsidie, en verscheidene prijzen, zoals de KNAW Young Scientists Award in de Geneeskunde. Samen met collega Liesbeth van Rossum schreef ze het boek 'VET belangrijk: feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers', dat inmiddels een prijswinnende internationale bestseller is gebleken.
Renate Meeusen, Msc
Afgestudeerd als voedingswetenschapper en werkt sinds 2020 met veel plezier bij het Centrum Gezond Gewicht als datamanager en onderzoeker. Ze verzamelt en verwerkt data zodat de beschikbare data optimaal en efficiënt kunnen worden geanalyseerd. Ze doet graag onderzoek naar de relatie voeding-obesitas en ondersteunt en begeleidt andere onderzoekers en studenten. Ze hoopt dat door middel van haar bijdrage aan het ontwikkelen van deze tool mensen met obesitas gerichte hulp aangeboden kunnen krijgen.
Dr. Cox van de Weg
Algemeen internist en projectleider Informatie en Technologie in het Erasmus MC in Rotterdam. In haar laatste rol is zij hoofd van het klinisch team van een groot digitaliseringsprogramma, genaamd Digitaal Verbonden. Als praktiserend medisch specialist en expert op het gebied van digitalisering in de zorg, houdt zij zich bezig met de vraag hoe je de arts-patiënt relatie zo goed mogelijk kan ondersteunen door middel van digitale oplossingen. Ook is het doel om administratieve taken van zorgverleners te automatiseren, zodat er meer tijd overblijft om aan de patiënt te besteden.
Drs. Sophie Lotgering
Opgeleid als ingenieur aan de TU Delft (Industrieel Ontwerpen / MeDesign) en werkte 10 jaar in het bedrijfsleven als strateeg bij verschillende digital agencies. Binnen het Erasmus MC adviseert ze over ontwikkeling en implementatie van digitale oplossingen die het makkelijker maken voor zorgmedewerkers en patiënten.